سطح قابل آلودگی در اکثر سبزیجات بسیار زیاد است و معمولاً میکروارگانیسمهای خاک ، آنها را آلوده میکنند. میوهها توسط باکتریها، هاگها و قارچها و اسپورهای منتشر شونده از طریق هوا و باکتریهای منتشر شونده توسط ذرات گرد وغبار و دست افرادی که در چیدن ، بسته بندی و توزیع دخالت دارند ، آلوده میشود. این میکروارگانیسمها نقش مهمیدر فساد میوهها و سبزیجات دارند . میوهها و سبزیهای نرم خیلی زودتر توسط باکتریها از بین میروند ومیوههای ترش محیط مناسبی برای تکثیر قارچها هستند.
ازن یک میکروبکش و ضدعفونی کننده بسیار موثر است که به سرعت باعث کاهش جمعیت میکروارگانیسمهای ذکر شده و نیز نسلهای جدید میکروارگانیسمها مانند Listeria و یا نژادهای بدخیم Escherichia col ، ویروسهای بیماری زا، باکتریها، مخمرها،هاگها، کپکهای قارچی، تخم انگلها وAmoebocytes میگردد.
در بیشتر محصولات خام سالم تعداد بیشماری میکروارگانیسم، از ۱۰۰۰ تا میلیونها عدد در گرم یافت میشود، تعداد این میکروارگانیسمها بستگی به ضایعات باقی مانده از محصولات و فرآیند شستشوی محصول دارد. برای مثال در سطح سبزیجاتی مانند کاهو که دارای برگ باز هستند تعداد باکتریها میتوانند حدود دو میلیون برای هر گرم سبزی باشد و در سطح گوجه فرنگی تا حدود سه هزار باکتری در هر سانتیمتر مربع شمارش میگردد.
شستشوی سبزیجات و میوهها با آب ازن دار درمدت زمان ۶ ثانیه، سبب ماندگاری محصول در دمای ۴۵ درجه سانتیگراد طبق زمان ذکر شده برای طول عمر محصول میگردد.
همچنین مطالعات جدید نشان دادند که تزریق ازن در انبار مرکبات از رشد عادی کپکهای سبز و آبی جلوگیری میکند و رشد عوامل قارچی که میوههای انبار شده از قبل به آنها آلوده بودند و خسارات ناشی از آنها را به شدت کاهش میدهد. به نظر میرسد که در کشور ما اکثر میوهجات انبار شده دارای آلودگی قارچی و کپک هستند و این مسئله بخصوص در صادرات میوه مشکل آفرین است استفاده از ازن به منظور مبارزه با کپک و عوامل قارچی در سردخانهها بسیار ضروری است. یک جنبه مفید دیگر ازن برای افزایش طول عمر نگهداری میوه جات تازه و محصولات مشابه (مثل گوجه فرنگی) به توانایی ازن برای نابودی اتیلن مربوط میشود .اتیلن از محصولات انبار شده که در حال رسیدن هستند متصاعد میشود و فرایند رسیدن میوهها را تسریع و عمر نگهداری آنها را کاهش میدهد که ازن با واکنشی که با این گاز انجام میدهد اثر آن را از بین میبرد . ازن سالیان زیادی است که برای جلوگیری از رسیدن موز در طول حمل و نقل آن مورد استفاده قرار میگیرد .
مزایای استفاده از ازن :
- افزایش طول عمرسبزیجات و میوهها ضدعفونی میوه و سبزی.
- کاهش باکتریها،هاگها و قارچهای منتشر شونده از طریق هوا.
- کاهش باکتریها،هاگها و قارچهای منتشر شونده از طریق آب.
- کاهش میزان ضایعات مواد غذایی.
- از بین بردن کپکهای قارچی، تخم انگلها.
- کاهش محیط رشد میکروارگانیسمها.
- عدم تغییر طعم و مزه ، رنگ و بو.
- عدم جایگذاری مواد شیمیایی مضر.
- افزایش اطمینان در تولید محصولات سالم ، ایمن و بی خطر.