مراحل مختلف زندگی میگو
۱٫ تخم ریزی و لقاح
۲٫ تخم
۳٫ مرحله لاروی که خود شامل سه زیرمجموعه است:
- ناپلئوس
- پروتوزوآ
- مایسیس
۴٫ مرحله پست لاروی یا لاروی پیشرفته
۵٫ مرحله میگوی نابالغ یا جوان
اهمیت کیفیت آب در پرورش میگو
مدیریت وحفظ کیفیت آب در استخرهای پرورش میگو و همچنین مدیریت غذا و غذادهی به طور گستردهای به هم وابسته و دارای اثرات متقابل بوده و در تولید پایدار میگوی پرورشی و در آمدزایی آن نقش اساسی ایفا مینمایند. حفظ فاکتورهای کیفی آب مزارع پرورش میگو در دامنه مناسب و مورد قبول برای رشد مطلوب میگوهای در حال پرورش ضروری است و نبایستی میزان آنها به حد مرگ آور برسد. بسیاری از پرورش دهندگان میگو، پارامترهای کیفی آب استخرهای پرورش میگو را مورد اندازه گیری قرار نمیدهند که این موضوع میتواند در مدیریت موثر استخرهای پرورشی و همچنین کاهش میزان تولید دخیل باشد. فلذا بررسی و ثبت منظم پارامترهای کمی (فیزیکی و شیمیایی) و کیفی آب پرورش باعث میشود که چنانچه مشکلی در روند پرورش ایجاد شود در مراحل اولیه با در اختیار داشتن اطلاعات استخر پرورشی معضلات مورد تشخیص قرار گرفته و در مدیریت بهینه تولید مورد استفاده قرار گیرد.
برای داشتن آب با کیفیت مناسب در زمینه پرورش میگو به خصوص در مرحله لاروی که مرحله حساسی برای میگوست، میتوان از ازن بهره جست.
کاربرد ازن در پرورش آبزیان
ازن دو کاربرد مهم تصفیه کنندگی و بهبود کیفیت آب را در پرورش آبزیان دارد. ازن به منظور غیرفعال سازی عوامل بیماریزا برای آبزیان، اکسید کردن پسماند ارگانیک( شامل رنگ) و نیتریت، به آبهای سیستم پرورش آبزی افزوده میشود. ازن مزایایی دارد از جمله:
- کاهش فعالیت میکروبی در آب به دلیل اکسیدکنندگی بالای ازن
- افزایش نرخ بقای آبزیانی همچون میگو و ماهی
- بهبود تهنشینی و جداسازی مواد جامد
- از بین بردن ترکیبات ارگانیک حل شده در آب
- کاهش رنگ
- دفع جلبک و نمونههای دیگر موجودات ریز شناور در سطح آب
- دفع بو و مزه
- نیاز کمتر به تصفیههای شیمیایی
- نرخ سریع واکنش
- نرخ سریعتر رشد
مقایسه ازن با دیگر مواد شیمیایی بکاررفته در تصفیه آب پرورش آبزیان مانند کلر
- مواد شیمیایی مانند کلر در بدن آبزیان باقی میمانند و با مصرف آنها وارد بدن انسان میشوند.
- ازن محصول جانبی مضر ندارد و محصول نهاییاش اکسیژن است که برای افزایش DO آب مناسب است.
- ازن مانند مواد شیمیایی دیگر نیاز به ذخیرهسازی ندارد و در محل تولید میشود.
علاوه بر موارد فوق، اعمال ازن در آب پرورش میگو فواید زیر را هم خواهد داشت:
- کاهش مدت زمان چرخه رشد به میزان ۳ روز که این میزان کاهش در سال معادل این است که یک دوره پرورش جدید راه اندازی شود.
- در مورد استفاده از آنتی بیوتیک، استفاده از ازن موجب نیاز کمتر به آن شده که میزان آنتی بیوتیک مورد نیاز به ۳/۲ تقلیل یافته است.
- افزایش نرخ زنده ماندن نوزدان میگو
- تاثیر ازن در کاهش باکتریها(حذف بیماری خاصی که باکتری Vibrio عامل ایجاد آن است.)
در نمودار زیر تاثیر ازن بر کاهش میزان باکتری ها نشان داده شده: پس از ۲۱ روز ازن تاثیر خوبی در کاهش میزان باکتری ها داشته (کاهش ۶۱ درصدی میزان باکتریها) که این امر موجب کاهش نیاز استفاده از آنتی بیوتیک میشود.
در نمودارهای زیر نیز تاثیر ازن در افزایش نرخ زنده ماندن میگوها نشان داده شده است:
نتیجه گیری
از آنجا که کاهش رضایت بخش باکتریها حتی در غلظتهای پایین ازن صورت گرفته، استفاده از این روش ازن با حد غلظت مشخص شده (حداکثر تا ۰٫۰۶ppm) هم موثر است و هم از نظر اقتصادی به صرفه است.
کاربرد ازن در نگهداری و بستهبندی میگو و آبزیان
یکی از مشکلات بزرگ در صنعت غذا و مواد غذایی، نگه داری و فساد آنها میباشد که عمد تا به دلایل آلودگی های میکروارگانیزمی اتفاق میافتد. از مهم ترین روش های اطمینان بخش کنترل بهداشت و امنیت مواد غذایی، میتوان استفاده از گاز ازن را نام برد.